+90-212-706-1010

https://www.odatv4.com/guncel/hani-feto-ile-alakan-yoktu-28081923-167539

1. Şantaja boyun eğmek çözüm değildir

Daha önceki yazılarımızda şantaj mağduru ne yapmalı ve şantaja karşı ne yapmalı başlıklı yazılarımızda kaleme aldığımız tavsiyelere ek olarak üç konuyu tekrar vurgulamak istiyoruz. Şantaj mağdurları yaşadıkları panik ve korku nedeniyle genelde şantaja boyun eğme eğilimindedirler. Ancak şantajcının isteklerini yerine getirmek şantajı asla durdurmaz. Şantajcının talepleri yerine getirildikçe şantajcının talepleri daha da artacaktır. Şantaj suçları konusunda 20 yıldır mağdurlara destek veren Av. İlker Atamer bu konuda şu yorumu yapmaktadır. “Şantajcının tehditleri karşısında endişeye düşen mağdurlar şantajcının isteklerini karşılama yoluna gidebilmektedir. Ancak bu yapılabilecek en büyük hatalardan birisidir. Zira şantajcının dediklerini yerine getirmek mağduriyeti sona erdirmeyecek, bilakis daha da artıracaktır.” Dolayısıyla, mağdur bir kez şantajcının dediğini yaparsa, şantajcı ikinci kez istekte bulunacaktır. Eğer ikinci kez istek yerine getirilirse üçüncü istek gelecektir ve bu sonsuza dek süren bir sarmala dönüşecektir. Bu bakımdan, şantajcının dediğini yaparak internet şantaj suçundan kurtulmak asla mümkün değildir.

2. Yazışma ve Delilleri Silmeyiniz

Pek çok şantaj mağduru, şantaj tuzağına düştüğünü anladığı anda eşinden veya çevresindeki diğer kişilerden çekinip mesajları silme eğilimindedir. Ancak bu da çok büyük bir hatadır. Şantajcının yakalanması, şantajcının sosyal medyadan görüntü paylaşımda kullandığı hesapların kapatılması için bu delillerin muhafaza edilmesi önemlidir. Dolayısıyla, şantajcının sizi tehdit ettiği, sizden para istediği yazışmaları ve mesajları sakın silmeyiniz. Zira bunlar bir sonraki tavsiyemiz olan profesyonel destek alınması noktasında da faydalı olacak delillerdir.

3. Profesyonel destek alınız

Şantaj suçları mağdur üzerinde ciddi bir psikolojik baskı yaratan son derece vahim bir suç tipidir. Özel görüntülerinin veya paylaşılması istenmeyen diğer bazı özel bilgilerin yayınlanacağı veya birileriyle paylaşılacağı korkusu mağdurda büyük paniğe neden olmaktadır. Şantaj mağdurları panik içinde hareket ettikleri ve karşılarına çıkan ilk internet sitesinde destek almaya çalıştıkları için şantaj mağdurlarını suistimal etmeye çalışan siteler artmıştır. Bu noktada önemli olan mutlaka uzman desteği almaktır. Peki, şantaj mağdurları kimlerden destek alabilir? Şantaj suçunda saatlerin hatta dakikaların bile önemi bulunduğundan klasik bir savcılık veya karakol şikayeti tek başına işe yaramayacaktır. Kuşkusuz yasal işlem başlatmak hem şantajsının yakalanması hem şantaj görüntülerine el koyma için mutlaka gereklidir. Ancak öncelikle ve acilen ilk alınması gereken önlem, özel görüntülerin internetten paylaşılmasını engelleyici internet hukuku tedbirleri almaktır. Özellikle fotoğraf şantaj suçu ve video şantaj suçları söz konsu olduğunda internetten mahrem görüntülerin paylaşılmasını engellemenin tek yolu internet hukuku uzmanı bir avukatla çalışmaktır. Şantaj destek ekibi Türkiye’de internet hukuku alanında 5651 Sayılı Yasa’nın çıktığı 2007 yılında beri 15 seneyi aşkın süredir mağdurlara şantaj görüntülerini kaldırma desteği vermektedir.

4. Doğru kişilerden destek alınız

Şantaj mağdurlarına üçüncü tavsiyemiz bilgi kirliliğinin çok fazla olduğu internet ortamında destek alacak uzmanın doğru seçilmesidir. Öncelikle, şantaj suçları konusunda yardım alınacak kişi mutlaka baroya kayıtlı bir avukat olmalıdır. Zira, mağdurlar adına hukuki işlemler ve internette görüntü yayının engellenmesi yalnızca baroya kayıtlı avukat sıfatı taşıyan kişilerce yapılabilmektedir. Avukat olmayan bir kişinin bu tür hukuki işlerle vekaletle takip etmesi mümkün değildir. Dolayısıyla avukat olmayan kişilerin yardım vaatlerine aldanmayınız. Nitekim, hiçbir eğitimi ve uzmanlığı olmadığı halde ve avukat sıfatı taşımadığı halde hackerlık yoluyla çözüm ürettiğini iddia eden dolandırıcılara ek olarak, tecrübeli avukatlarımızın yayınladığı makaleleri taklit ederek sanki şantaj uzmanı avukatmış gibi websitesi kuran 1-2 yıllık avukatlar da ciddi mağduriyete neden olmaktadır.

Ayrıca, günümüzde bazı şantaj suçları Bulgaristan, Fas, Filipinler, Fildişi Sahili gibi yabancı ülkelerden yurt dışından şantaj suçu şeklinde işlenebilmektedir. Ayrıca Türkiye’den işlense bile şantaj görüntüleri yabancı siteler (Instagram, Facebbok, Twitter vb) veya uygulamalar (Whatsapp, Telegram, Messenger vs) üzerinden paylaşılabilmektedir. Bu bakımdan şantaj mağdurunun çalışacağı avukatın mutlaka şantaj suçları konusunda tecrübeli ve ayrıca uluslararası içerik çıkartma işlemlerinde uzman ve İngilizce bilen bir avukat olması önemlidir. Hukuk İngilizcesine hakim olmayan ve Amerikan hukuku bilmeyen bir avukatın yabancı sitelerden içerik çıkartması pek mümkün değildir. Mağdurlar, hem Türk hukuka hem Amerikan hukukuna göre yasal işlem yapabilen 20 yıllık tecrübesi olan avukat ekibimizden şantaja karşı avukat desteği almak için bize ulaşabilirler.