+90-212-706-1010

fotoğraf şantaj

Fotoğraf ile Şantaj

Fotoğraf şantaj suçu, mağdura ait fotoğrafın üçüncü kişilerle paylaşılacağı tehdidiyle mağdurdan fayda sağlamaya yönelik eylemidir. İnternet kullanımının artmasıyla birlikte fotoğraflı şantaj suçu hızla yayılmıştır. Günümüzde bu suçun daha çok internet üzerinden internet şantaj suçu şeklinde işlendiğini söylemek mümkündür. Özellikle arkadaşlık siteleri ve uygulamaları ile sosyal medya aplikasyonları fotoğraf şantajı suçunun en sık görüldüğü platformlardır. Bu suç tipinde mağdurun çoğu zaman müstehcen bir görüntüsü şantaj malzemesi olarak kullanılmaktadır ve bu tür fotoğraflar ise aynen video şantaj suçlarında olduğu gibi failler tarafından temelde iki şekilde elde edilmektedir. Bunların birincisi mağdurun kendi fotoğrafını rızasıyla faile vermesidir. İkinci ihtimal ise failin, mağdurun rızası hilafına veya gizlice mağdurun özel fotoğraflarını elde etmesidir. Şantaj amacıyla kullanılan fotoğrafların veya ekran görüntüsünün nasıl elde edildiğinin suça bir etkisi yoktur. Önemli olan bu görüntülerin paylaşılacağı veya yayınlanacağı tehdidiyle mağdurdan talepte bulunulmuş olmasıdır.

Ekran Görüntüsü ile Şantaj

Şantaj suçunda müstehcen veya mağdurun özel fotoğrafları da çoğu zaman fotoğraflı şantaj suçunda kullanılmaktadır. Ayrıca bazen failin hukuka aykırı yoldan fotoğrafları ele geçirerek fotoğraf ile şantaj suçu işlediği görülmektedir. Fotoğraflara ek olarak bu suç tipinde kullanılan bir başka unsur ise video ekran görüntüleridir. Video şantaj suçları amacıyla elinde video bulunduran failler bazen videonun kendisini göndermek yerine videodan aldıkları ekran görüntüsünü üçüncü kişilere göndermekle tehdit ederek şantaj suçu işleyebilmektedir. Bu yöntemin tercih edilme sebebi video görüntülerinin imaj dosyalarına göre daha az yer kaplamasıdır. Ayrıca teknik olarak internet üzerinden veya mesajla imaj dosyası gönderilmesinin daha kolay olmasıdır. Fotoğraf dışında özellikle evlilik sitesi şantajı suçlarında bazen cinsel yazışma şantajı da gündeme gelebilmektedir.

Sosyal Medyada Fotoğraflı Şantaj

Fotoğraf ve ekran görüntüleriyle işlenen şantaj suçları yukarıda belirtildiği gibi daha çok sosyal medyada görülmekte ve Facebook şantaj suçu ile Instagram şantaj suçu görünümünde karşımıza çıkmaktadır. Gerçekten bazı durumlarda kişiler, internette ve sosyal medyada tanıştığı kişilere kendi özel fotoğraflarını göndermektedir. Ve kimi zaman Tinder üzerinden şantaj suçunda olduğu gibi bunlar şantaj suçunda araç olarak kullanılabilmektedir. Bu itibarla sosyal medya kullanıcıları internette tanıştıkları ancak karşı karşıya gelmedikleri kişilerle karşı dikkatli olmalıdır. İnternet ve sosyal medya kullanıcıları sosyal medya şantajı veya görüntülü sohbet şantajı mağduru olmamak adına yeni tanıştıkları veya hiç karşı karşıya gelmedikleri kişilere özel görüntü paylaşmamaya dikkat etmesi uygun olacaktır.

Foto-Şantaj Mağduru Ne Yapmalı?

Şantaj mağduru ne yapmalı ve ayrıca şantaj karşı ne yapmalı başlıklı yazılarımızda belirttiğimiz gibi fotoğraflı şantaja boyun eğmek ve şantajcının istediklerini yapmak sizi asla şantaj sarmalından kurtarmaz bilakis durumu daha kompleks hale getirir. Bu bakımından mağdurun başvurabileceği tek çözüm bu konuda uzman avukat desteği almaktır. Ayrıca hukuki süreç devam ederken şantaj suçlarında görüntü paylaşma ihtimaline yönelik içerik çıkartma/engelleme işlemleri yaparak görüntülerin internette paylaşmasının önüne geçebiliyoruz. Öte yandan yurt dışından şantaj suçu söz konusu olduğunda yapılacak hukuki işlemler buna göre değişmektedir. Şantaja konu olarak görüntülere yönelik İnternetten içerik çıkartma  ve erişim engelleme işlemleri Bulgaristan şantaj suçu ve Fas üzerinden şantaj suçu gibi başka ülkeden işlenen suçlarda daha önemli hale gelmektedir.

Rızayla Verilen Fotoğraflar Fotoğraf Şantaj Suçuna Konu Olur mu?

Mağdurun özel hayatıyla ilgili veya müstehcen içerikteki fotoğrafları rızayla verilse dahi yine şantaj suçu oluşur. Dolayısıyla fotoğraf veya görüntünün nasıl elde edildiğinden çok bunların şantaj amaçlı kullanılıp kullanılmadığı önemlidir. Dolayısıyla mağdurun kendi fotoğrafını faile kendisinin paylaşmış olması şantaj suçunun oluşumuna engel değildir. Bu itibarla kendi rızasıyla verdiği fotoğraflar üzerinden şantaja uğrayan kişiler fotoğrafı kendisinin vermesi nedeniyle hukuki işlemden sonuç alamayacağını düşünmemelidir ve mutlaka bilişim hukuku uzmanı bir avukattan desteği almalıdır. Şantaj suçları konusunda Türkiye’nin en tanınmış bilişim avukatlarından destek almak için bize ulaşabilirsiniz. Bu alanda uzman avukatlar olarak hem şantajcının yakalanması hem de şantaj görüntülerine el koyma işlemleri için hukuki işlem yaparak mağdurlara destek oluyoruz.

Şantaj Görüntüleri Nasıl Kaldırılır?

Hem Türk hukuku hem de ABD hukuku konusunda uzman avukat ekibimiz şantaj görüntülerini kaldırma konusunda profesyonel destek vermektedir. Sosyal medya siteleri, video paylaşım siteleri, ifşa forumları ve bunlarla sınırılı olmamak üzere tüm internet ortamından özel görüntüleri hızlıca kaldırabilmekte ve paylaşımın önüne geçebilmekteyiz. Bu kapsamda erişim engelleme gibi en az 2-3 gün süren klasik işlemler yerine Amerikan hukuku kapsamında yaptığı yasal işlemlerle dakikalar içinde görüntü silme işlemi yapmaktayız.