Messenger Şantaj
Messenger şantaj suçu, internette Facebook Messenger üzerinden işlenen internet şantaj suçunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Facebook şirketi tarafından geliştirilen anlık ve görüntülü iletişim uygulaması olan Messenger, profesyonel şantaj suçluları için uygun bir araçtır. Gerçekten Facebook şantaj suçu başlıklı makalemizde ayrıntılı şekilde açıkladığımız üzere Facebook şantaj suçu işleyen kişiler için hedef bulma aracı haline gelmiştir. Bu tür görüntülü şantaj suçları daha çok Bulgaristan şantaj suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bazı durumlarında kişilerin Fas üzerinden şantaj suçu mağduru olduğu görülmektedir. Nitekim Facebook ve Messenger şantaj mağdurları genelde yurt dışından şantaj suçu mağduru olmaktadır. Bunun göstergesi ise görüntülü sohbet şantajı ve şantaj tuzağıyla dolandırıcılık suçlarında şantajcının parayı genelde yurt dışındaki bir isme istemesidir.
Şantajın Özellikleri
Kişiler, iş ve meslek bilgilerini genelde herkese açık şekilde paylaştığı için, şantaj çeteleri tehdit yoluyla para alabileceğini düşündükleri kişileri Facebook profillerine bakarak seçmektedir. Nitekim şantaj suçunu meslek haline getirmiş profesyonel şantaj suçluları rastgele hedef seçmek yerine gelir durumu iyi olan kişileri hedef almaktadırlar. Bu şekilde Facebook üzerinden kendilerine uygun hedef olduğunu düşündükleri kişileri hedef olarak seçen şantajcılar arkadaşlık isteği gönderip tanışmaktadır. Ardından da tanışma aşamasını geçtikten sonra Messenger üzerinden görüntülü konuşma teklifi yapmaktadır. Aynı Instagram şantaj suçunda olduğu gibi mağdura güven vermek amacıyla önce normal bir sohbet başlatan şantajcılar daha sonra cinsel konulara girmektedir.
Messenger Üzerinden Şantaj
Son aşamada ise soyunan bir kadın görüntüsünü canlı görüntü gibi göstererek mağduru kandırmakta ve onun da benzer şekilde soyunma görüntüsünü kayda almaktadırlar. Bu yönteme soyunan kadın tuzağı denmektedir. Cinsel görüntüsünü kaydettikleri mağdurun sosyal medyadaki arkadaş listesini de kopyalayan şantajlar son aşamada tehdit ve Messenger üzerinden şantaj aşamasına geçmektedir. Şantajcı, Western Union, UPT, RIA gibi ödeme sistemleri ile para istemekte ve kendisine talep ettiği paranın gönderilmemesi halinde mağdurun görüntülerini arkadaş listesindeki kişilerle paylaşacağını söylemektedir.Benzer bir suç türü olan Skype şantaj suçundan olduğu gibi bu suçta da faillerin görüntüyü gerçekten paylaşmaktadır. Bu bakımından mağdurun süreci hassasiyetle takip edip bizden profesyonel destek alana kadar hiç para göndermden alttan alarak şantajcıyı oyalaması uygun olacaktır.
Messenger şantaj yoluyla işlenen suçlarda gizli yapılan görüntü kaydı suçun esaslı unsurudur. Bu nedenle failler mağdurun özel görüntüsünü kaydedip bu görüntüyü mağdurun arkadaşlarına ve akrabalarına göndermekle tehdit etmektedir. Hatta çoğu olayda failin kaydettiği görüntüyü mağdurla paylaşarak işin ciddiyetini göstermeye çalıştığı görülmektedir. Eğer mağdur tehditlere boyun eğmezse Twitter şantaj suçundan olduğu gibi özel görüntüler önce birkaç kişiyle daha sonra daha fazla kişiyle paylaşılmaktadır.
Profesyonel Destek
Şantaj mağdurları, şantaja uğrayan ne yapmalı başlıklı yazımızda açıkladığımız üzere asla para göndermemeli ancak şantajcıyı kışkırtacak sert söylemlerinden kaçınarak profesyonel destek alana dek faili oyalamalıdır. Yine şantaja karşı ne yapmalı konu makalemiz de video şantaj suçları mağdurlarına yol göstermesi bakımından okunabilir. Bu tür sosyal medya şantajı suçlarında 20 yılı aşan tecrübesiyle uzman ekibimizden yardım almak için bize ulaşabilirsiniz. Mağdurlar mesai saatleri dışında ise e-mail ile mesai saatleri içerisinde ise telefonla bize ulaşarak bilişim avukatı ekibimizden garantili şekilde hukuki ve teknik destek alabilirler.