+90-212-706-1010

fas şantajı

Fas Şantajı

Fas şantajı olarak bilinen suç tipi diğer video şantaj suçları ile aynı şekilde gerçekleşmektedir. Failler, sosyal medyada veya arkadaşlık ya da evlilik sitelerinde sahte profil açmaktadır. Ardından bu platformlarda tanıştıkları kişileri kısa bir sohbetin ardından kandırmaktadır. Ancak Bulgaristan şantaj suçudan farklı olarak Fas üzerinden işlenen fotoğraf ve video şantaj suçlarında failler genelde İngilizce yazışma yapmaktadır. Gerçekten Filipinler şantaj suçunda olduğu gibi bu suçu tür Türkçe olarak işlenmemektedir. Belirli bir sohbetin ardından güven sağlandıktan sonra şantajcılar mağduru görüntülü konuşma yapmaya ikna etmektedir. Daha sonra WhatsApp, Messenger veya Skype programları üzerinden mağdurun müstehcen görüntüsünü gizlice çekmektedirler. Aynen Whatsapp şantaj suçunda olduğu gibi Fas video şantaj suçunda da Whatsapp üzerinden görüntülü görüşme yapılmakta ve fail soyunan kadın tuzağı denilen yöntemle mağduru tuzağa çekmektedir. Genelde bu suç tipinde 212 alan kodu numaralar kullanılmakla beraber bazen farklı uluslararası numaralar da suçta kullanılmaktadır.

Fas Üzerinden Video Şantaj

Şantajcı bu şekilde mağduru kandırdıktan sonra mağdurun da aynı şekilde müstehcen görüntü vermesini istemektedir. Eğer mağdur bu şekilde özel görüntü verirse, şantajcı bunu kayıt altına almakta ve hemen şantaja başlamaktadır. Fas şantajı suçunda mağdurun sosyal medya sitelerindeki arkadaşlarını kayıt altına alınmaktadır. Sontaki aşamada ise şantaj faili görüntüleri bu kişilere göndermekle tehdit etmektedir. Şantajcı başlangıçta düşük miktarla ödeme istemekte mağdur ödeme yaptıkça bu rakamları artırmaktadır. Failler ödemeleri ekseriyetle RIA, Bitcoin veya Western Union üzerinden talep etmektedir ve ülke olarak Morocco verilmektedir. Daha önce uluslararası hukuki işlem yaptığımız bazı yurt dışından şantaj suçu dosyalarda özellik bir şehir ön plana çıkmaktadır. Bu da Fas başkenti olan Rabat’ın güneyinde yer alan Qued Zem şehridir. Dolayısıyla ödemeler de bu şehirlere yakın yerlere istenmektedir. Fas şantaj suçunun yoğun şekilde işlendiği bu şehirde bu suç yüzlerce farklı şantajcı tarafından işlenmektedir. Şehrin yetişkin erkeklerinin bir kısmı internette kadın kılığına girip insanları tuzağa düşürmektedir.

Suçun İşleniş Biçimleri

Ayrıca bu suç türünde şantajcıların genelde kurbanlarını sosyal medya üzerinden bulduğunu vurgulamak gerekir. Linkedin gibi iş ağları veya Instagram veya Facebook gibi sosyal medya ağları üzerinden gerçekleşen şantaj suçları Facebook şantaj suçu ve daha ötesi Messenger şantaj suçu olarak gündeme gelmektedir. Ayrıca son dönemlerde Fas üzerinden Snapchat üzerinden şantaj suçu da sıkça işlenmektedir. Suçun görünüm şekli ne olursa olsun mutlaka uzman desteği almak gerekmektedir. Zira bu suçlarda failler dakiklar içinde çok sayıda kişiye görüntü gönderebildiği gibi Youtube gibi sitelerde yayınlayabilmektedirler. Bu bakımdan basit bir ihbar veya şikayet ile bu suçtan görüntü yayınlanmadan kurtulmak pek mümkün değildir. Dolayısıyla hukuki işlemlere el olarak olası bir görüntü yayınına karşı internetten içerik çıkartma ve erişim engelleme yapmak gerekmektedir.

Mağdurlara Hukuki Destek

Fas şantajı diğer görüntülü sohbet şantajı suçlarına göre daha çok profesyoneller tarafından işlenmektedir. Bu suçu işleyenler genelde rastgele hedef seçmemekte ve kendilerince maddi durumunun iyi olduğunu düşündükleri kişileri hedef almaktadırlar. Özellikle pilot, iş adamı, mühendis, yönetici, doktor, diş hekimi gibi meslek mensupları hedef seçilmektedir. Bu tuzağa düşen kişilerin şantajcılara para göndermesi şantajı durmayacak bilakis artıracaktır. Dolayısıyla bu konuda tek çözüm profesyonel hukuki destek almaktır. Fas video şantaj mağdurları gerek hukuki destek gerekse görüntülerin internetten dağıtılmasına karşı internet hukuku desteği almak için bize başvurabilirler. Bu bakımdan mağdurların şantajcı ile olan yazışmalarını delil olarak saklamalarını ve vakit geçirmeden destek almak üzere bize başvurmalarını tavsiye ederiz. Son olarak avukat olmadığı halde şantaj mağdurlarına destek vaat ederek dolandırıcılık yapan sitelere karşı da dikkatli olunmalıdır. Zira avukat sofatı taşımayan kişiler internetten hiçbir şekilde görüntü çıkartma yapamaz.