Kripto Para Şantajı
Kripto para şantajı, bir mağdurun özel görüntülerinin veya bilgilerinin yayınlanacağı veya başka bir şekilde zarar verileceği tehdidiyle kripto para talep edildiği şantaj suçlarıdır. Tanımından anlaşılacağı üzere kripto para talep edilerek işlenen internet şantaj suçu türleri geniş bir yelpazededir. Bu online şantaj suçu çoğu zaman mağdurun özel ve müstehcen görüntülerinin yayınlanmaması karşılığında kripto para istenmesi olarak bir başka deyişle fotoğraf şantaj suçu veya video şantaj suçları görünümünde gerçekleşmektedir. Nitekim Bitcoin, Ethereum, USDT gibi kripto paralar bu tür müstehcen ve özel görüntülerin koz ve şantaj materyali olarak kullanıldığı suçlarda daha çok gündeme gelmektedir. Bu tip online şantaj suçlarında fotoğraflar ve videolar dışında kimi zaman mağdurun bir takım özel bilgileri ve verileri da şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. Bu tür şantaj amaçlı olarak kullanılan veriler arasında ses kaydı, sabıka kaydı, kişinin yargılandığı bir davanın bilgileri, cinsel tercihi gösteren bilgiler olabilmektedir.
Bitcoin Şantajı
Şantajla kripto para istenen suçlarda kuşkusuz en sık kullanılan kripto para cinsi Bitcoin’dir. Bu kripto para türünün kullanıldığı kripto para şantajı suçlarının başında soyunan kadın tuzağının kullanıldığı görüntülü konuşma dolandırıcılığı suçları gelmektedir. Whatsapp ve Skype gibi görüntülü konuşma programlarının kullanıldığı bu tür görüntülü sohbet şantajı suçlar esasen şantaj ve dolandırıcılık suçlarının unsurlarını birlikte barındıran suçlardır. İnternetten, özellikle sosyal medya siteleri ve evlilik siteleri üzerinden kurban arayan şantaj çeteleri sahte profillerle mağdurları tuzağa düşürmekte ve ardından hileli yöntemlerle mağdurların görüntülerini gizlice kayda almaktadırlar. Nitekim sosyal medya şantajı olarak da bilinen bu tür suçlarda yöntem genelde hep aynıdır. Mağdura canlı görüntü gibi soyunan kadın görüntüsü izletilir ve ardından mağdurun da müstehcen görüntüler vermesi beklenir ve mağdur habersiz kayda alınır. Ya da mağdurun çıplak fotoğraf göndermesi istenir ve bu yolla şantaj yapılır. Son yıllarda yaygınlaşan bir şantaj çeşidi olarak deepfake video şantaj suçunda ise montaj ve sahte görüntüler kullanılmaktadır.
Şantaj yöntemleri aynı olsa da değişebilen tek unsur ödeme yöntemi olmaktadır. Eskiden Western Union, UPT gibi ödeme araçlarıyla para tahsil eden şantajcılar artık kripto para ve Bitcoin istenmektedir. Şantajcılar kripto parayı tercih etme sebebi ise kuşkusuz kimliklerinin deşifre olması kaygısıdır. Eğer bankla hesap numarası veya Western Union kullanırlarsa isimleri deşifre olacaktır. Bu bakımdan Bitcoin’in sağladığı gizlilik avantajı nedeniyle şantajcılar kripto parayı tercih etmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki bazı deepfake video şantaj suçlarında da Bitcoin ve USDT gibi coinler vasıtasıyla ödeme talep edilmektedir.
Fidyeli Kripto Para Şantajı
Şantaj suçunun bir başka görünüm türü olan siber fidye suçlarında da kripto para şantajı nitelikleri görülmektedir. Ancak bu suç tipindeki görüntü ifşa şantajı suçlarında olduğu gibi şantaj malzemesi olarak görüntü kullanılmamakta, bunun yerine sunucuya veya bilgisayara zararlı yazılım yüklenerek bir işyerindeki kritik önemdeki bilgiler ve veriler dijital bir kilitle geçici olarak kullanılamaz hale getirilmekte ve kilidi açmak için Bitcoin ve USDT türü coin talepleriyle şantaj yapılmaktadır. Dolayısıyla bu şantaj türü diğer klasik görüntü ifşa şantajı suçlarından tamamen farklıdır.
E-Mail ile Kripto Para Şantajı
Kripto para şantajı suçlarının bir başka alt türü ise e-posta ile görüntü yayınlama tehdidinde bulunularak ve kripto para talep edilerek işlenen şantaj suçlardır. Bu suç türünde kurbana Türkçe veya İngilizce bir e-mail gönderilerek kurbanın cihazına yerleştirdikleri özel bir yazılımla kurbanın müstehcen görüntüsünü elde ettiklerini ve belirttikleri kripto para adresine para gönderilmezse görüntüleri yayınlayacaklarını yazmaktadırlar. Bu suç türü konusunda mağdurların dikkatli olması gerekir. Zira bu emaillerin bazıları blöf olabileceği gibi içeriği gerçek de olabilmektedir. Nitekim yüklendiği telefon veya bilgisayardaki webcamerasını açıp kayıt yapabilen zararla yazılımların mevcut olduğu herkes bilinmektedir.