+90-212-706-1010

şantaj dolandırıcılığı

Şantaj Dolandırıcılığı

Şantaj dolandırıcılığı kişilerin sahte görüntülerle tuzağa düşürülerek müstehcen fotoğraf veya videolarının kaydedilmesi ve ardından tehditle para istenmesi yoluyla işlenen bir suç türüdür. Bu suç dar anlamda bir şantaj suçu olmakla beraber suçun işlenişinde kullanılan tuzaklar nedeniyle bazen dolandırıcılık olarak da adlandırılmaktadır. Zira soyunan kadın tuzağı ile özellikle erkekler bu suçun kurbanı olmaktadır. Ancak her ne kadar bu tip suçlarda tuzak kullanılsa da tuzakla mağdurdan maddi çıkar sağlanmamakta, maddi çıkar tehditle sağlanmaktadır. Nitekim, tuzağın bu suçtaki fonksiyonu yalnızda mağdurun görüntüsünü elde etmekten ibarettir. Mağdurun özel fotoğraf veya videosu ele geçirildikten sonra görüntülü sohbet şantajı başlamaktadır. Sadece yurt içinden işlenen cinsel taciz şantajı suçundan farklı olarak, şantaj tuzağıyla dolandırıcılık gerek ülke içinden gerekse yurt dışından şantaj şeklinde işlenebilmektedir.

Tuzaklı Şantajın İşlenişi

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, akıllı telefonların kolay ulaşılabilir olması, sosyal medya platformlarının sayısının/çeşitliliğinin artması ve kullanım kolaylığı gibi sebepler nedeniyle son yıllarda şantaj suçunun daha çok internet üzerinden işlendiğine tanık olmaktayız. Nitekim günümüzde sosyal medya hesapları üzerinden en çok işlenen suçlar arasında internet şantaj suçu gelmektedir ve sosyal medya şantajı yaygın bir suç türüdür. Başta Facebook, X, Instagram, Snapchat, Skype gibi sosyal medya sitelerinin dünya genelinde yaygınlaşması beraberinde durumda sosyal medya siteleri üzerinden işlenen suçların sayısında ciddi bir artışa sebebiyet vermiştir. Nitekim bu tür şantaj dolandırıcılığı suçları çoğu zaman Facebook şantaj suçu ve Instagram şantaj suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan bu suçun bir başka yansıması ise görüntülü konuşma dolandırıcılığıdır. Bunlara ek olarak evlilik sitesi şantajı gibi bu suçun farklı versiyonları da mevcuttur.

Sosyal Medya

Şantaj çeteleri bu tür şantaj dolandırıcılığı suçlarının neredeyse tamamında sahte sosyal medya hesapları kullanmaktadır. Bu hesaplardaki isimler ve fotoğrafların tümü sahtedir. Ancak mağdurlar maalesef bu sahte hesaplara inanarak tuzağa düşmektedir. Oysa herhangi bir sosyal medya hesabı açmak için kimlik gerekmediğinden teorik olarak internetteki her hesap sahte olma niteliği taşıyabilir. Hesabın aktif olarak kullanılıyor olması, çok sayıda içerik paylaşması, bulunduğu platformda uzun süredir var olması, arkadaş listesinde çok sayıda takip ve takipçisinin bulunması o hesabı güvenli yapmaz. Ayrıca gerçek bir kişinin adına açılan sahte hesaplarla da video şantaj suçları işlenmektedir. Sosyal medya üzerinden işlenen şantaj dolandırıcılığı suçlarının en tipik örnekleri Skype şantaj suçu ve Whatsapp şantaj suçu türleridir.

Tuzağa Düşenler İçin Destek

Şantaj tuzağı kurbanı olan mağdurlar failin yoğun psikolojik baskısına maruz kalacaktır. Derhal para göndermezse görüntüsünün yayınlanacağı tehdidi karşısında mağdurlar paniğe kapılıp ödeme yapmaktadırlar. Ancak şantaj mağduru ne yapmalı başlıklı yazımızda da vurguladığımız gibi bizim tavsiyemiz mümkün olduğunca ödeme yapmadan şantajcının oyalanması ve ardından bu konuda bizden şantaja karşı avukat desteği alınmasıdır. Dolayısıyla mağdurlar şantajcı ile olan yazışmalarını kesinlikle silmemeli ve eğer para göndermişlerse dekontları da saklamalıdırlar. Bu konuda 20 yıldan fazla tecrübesi olan bilişim avukatı ekibimiz hem görüntülerin yayınlanmasına engel olma hem de faillerin yakalanması ve görüntülere el konulması için yasal işlem başlatmaktadır. Şantaj dolandırıcılığı mağdurları mesai saatleri içerisinde telefonla ve mesai saatleri dışında bize e-mail ile ulaşabilirler.