+90-212-706-1010

linkedin şantaj

Linkedin Şantajı

Linkedin şantaj suçu, Linkedin üyelerinin sahte profil ile kandırılarak ve görüntülü görüşme kaydı ile tuzağa düşürülerek işlenen bir internet şantaj suçu türüdür. Bu suç tipi özellikle son yıllarda gitgide yaygınlaşan bir şantaj haline gelmiştir. Suçun işleniş şekli ve erkeklerin hedef seçilmesi nedeniyle diğer sosyal medya şantaj suçları olan Instagram şantaj suçu ve Facebook şantaj suçuna oldukça benzemektedir. Fail öncelikle sahte ancak son derece inandırıcı bir Linkedin profili oluşturmaktadır. Bu suçlarda yeni oluşturulmuş veya sadece birkaç sınırlı içeriğin bulunduğu zayıf bir profil değil, eski ve çok sayıda içeriğin bulunduğu zengin içerikli bir profil sayfası kullanıldığı için çoğu kullanıcı rahatlıkla bu tuzağa düşebilmektedir. Nitekim açılan sahte hesap çok gerçekçi olduğu için mağdurların gözünde inandırıcı bir portre çizmektedir ve mağdurlar bu nedenle tuzağa düşmektedir.

Şantajın İşlenme Aşamaları

Bu şekilde inandırıcı bir sahte kadın hesabı açan fail ardından rastgele değil para koparabileceği meslek gruplarından kişileri hedef seçmektedir. Özellikle, iş adamı, yönetici, mühendis, doktor gibi meslek türlerinden şahısları hedef alan failler basit bir selamlama mesajıyla tanışma sürecini başlatmaktadır. İlk temasın ardından sitenin amacına uygun ve şüphe çekmeyecek şekilde işle ilgili bir konu açılmaktadır. Güven kazanmaya yönelik birkaç saat veya birkaç günlük sohbetin ardından fail çocuğu zaman bazı fotoğraflar göndererek güvenilirliğini daha da artırmaktadır. Ardından henüz şantaj başlamadan evvel şantajcı mağdurla ilgili İnternetten bilgi toplamaya başlar. Sadece Linkedin‘den mağdurun çalıştığı işyeri bilgisini değil aynı zamanda arkadaş listesini de şantajdan önce ele kaydeder. Zira şantaj başladıktan sonra mağdurun bunları kapatma veya gizleme ihtimali dikkate alınmaktadır. Bunun dışında şantajcılar mağdurun işyeriyle ve pozisyonuyla ilgili bilgiler başta olma üzere açık kaynaklardan olabildiğince bilgiyi kayda alırlar.

Şantaj Süreci

Linkedin üzerinden şantaj suçunda, fail, mağdurun tam anlamıyla güvenini kazandığını hissetiğinde ise şantaj aşamasına geçmektedir. Bu kapsamda önce mağdura görüntülü konuşma teklifi yapılmakta ve mağdur kişi özellikle Whatsapp veya Skype benzeri canlı videolu görüşme yapılabilecek bir platforma çekilmektedir. Görüntülü sohbet aşamasında da acele etmeyen fail mağdurun güvenini elde ettikten sonra konuşmayı cinsel konulara getirmekte ve şüphe çekmemek için ilk paylaşımı kendi yapmaktadır. İlk paylaşım bir açık fotoğraf olacağı gibi bir video görüntüsü de olabilir. Ardından soyunan kadın tuzağı ile özel bir yazılımla hazır çekilmiş bir soyunma videosunu canlı bir görüntü gibi mağdura izletir. Skype veya Whatsapp gibi bir program canlı videolu görüşme esnasında soyunan kadın gören mağdur bunu gerek sanır ve o da benzer müstehcen hareketler yapmaya başlar. Tam bu esnada fail, ekran kaydı yöntemiyle mağdurun müstehcen videosunu kayda alır. Bu tuzaklardan dolayı bu suç bazen şantaj tuzağıyla dolandırıcılık olarak da anılmaktadır.

Şantaj Parası Talepleri

Yapılan kayıt artık koz olarak şantaj failinin eline geçmiştir. Bundan sonra mağdurun üzerinden yoğun bir baka kurarak şantajcından sürekli ve artan şekilde para istemeye başlayacaktır. Bu tür suçlarda istenen paralar ortalama 20-30 bin Dolar/Euro’yu bulmaktadır. Ancak mağdurdan en azından ilk seferde para almak için bazen şantajcılar çok daha düşük rakamlara evet deyip daha sonra rakamı artırmaktadır. Linkedin şantaj suçunda paralar UPT veya Western Union üzerinden talep edilebildiği gibi Bitcoin gibi kripto para cinsleri üzerinden de olabilmektedir. Mağdur para yatırdığından ya aynı gün ya da birkaç gün sonra yeniden para istenmekte ve para taleplerinin sonu gelmemektedir. Bu suç türünde mağdurların çoğu sanki para yatırırlarsa şantaj bitecekmiş bir büyük bir yanılgıya kapılmaktadır. Dolayısıyla mağdurların çoğu genelde bize birkaç kez para yatırdıktan sonra para talepleri devam edince başvurmakta ve yatırdıkları para boşa gitmektedir.

Bu bakımdan şantaj mağdurlarına tavsiyerler başlıklı yazımızda açıkladığımız üzere bu tür şantaj suçlarında para yatırmak asla ve asla çözüm olmadığı gibi bilakis süreci daha kompleks hale getirmektedir. Bize destek almak için bize başvuran çok sayıda mağdurdan bazıları şantajcıya 8-10 defa para yatırmış ama yine kendilerinden para istediği için bize başvurmuş kişilerden oluşmaktadır. Para yatıran mağdurlar arasında 30-40 bin Euroları aşan para yatırmış ama yine şantajdan kurtulamamış ve sonunda bizden aldığı destek sayesinde şantaj sarmalından çıkmış kişiler vardır. Bu bakımından şantaj failine yatırılacak para fayda değil zarar getirecektir. Öte yandan bu suçlarda blöf yapılmadığı ve para yatırmayan kişilerin gerçekten görüntülerinin yayınladığı da bir gerçektir. Nitekim görüntüsü yayınladıktan sonra bizden şantaj görüntülerini kaldırma konusunda destek alan da çok sayıda mağdur da vardır.

Linkedin Şantajının Özellikleri

Bu şantaj suçu türünde de Whatsapp veya Skype gibi görüntülü iletişim araçları kullanılması sebebiyle diğer video şantaj suçlarına benzese de bazı özellikleri itibariyle klasik Skype şantaj suçu ve Whatsapp şantaj suçundan ayrılmaktadır. İlk dikkat çeken fark, bu suçu işleyen faillerin çoğu diğer bazı yurt dışından şantaj suçu suçlarında olduğu gibi İngilizce yazışma yapmaktadır. Linkedin şantaj suçunda faillerin Türkçe kullanımı son derece düşüktür. İkincisi bu suç tipinde Avrupa veya Türkiye numaraları değil aynen Fas üzerinden şantaj suçunda olduğu gibi +1 veya +212 ile başlayan telefon numaraları kullanılmaktadır. Üçüncü önemli fark ise failler çok daha profesyonel hareket etmektedir. Örneğin Bulgaristan şantaj suçunda failler çok hızlı hareket edip aynı saat içinde mağdurla tanışıp hemen görüntülü konuşma daveti yaparken, Linkedin üzerinden şantajda ise çoğu zaman failler ilk mesajı attıktan birkaç gün sonra harekete geçmektedir. Mağduru tuzağa düşürmek için hiç acele etmeyen failler sabırlı bir şekilde yavaş yavaş güven kazanmayı tercih etmektedir.

Suçun işlendiği yer ve faillerin lokasyonuna gelecek olursak, bu konu şunu söylemek mümkün: Linkedin şantaj suçu ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinden işlenmektedir. Fas, Fildişi Sahili ve Gana gibi Batı ve Kuzeybatı Afrika bu ülkeleri bu suçun en çok işlendiği yerlerdir. Nitekim Fildişi Sahili Ivory Coast şantaj suçu başlıklı yazımızda da değindiğimiz gibi bu yüzden paralar genelde bu ülkelerde kişiler adına istenmektedir. Para yatırıldıkça yeniden para istenmekte her seferinde son denilerek ve sözler verilerek para alınmakta ve ardından yine para istenmektedir. Bu itibarla şantajcının taleplerini yerine getirmek yapılabilecek en büyük hatalardan biri olacaktır. Çünkü şantajcıya para ödemek mağduru şantaj tuzağından kurtarmamakta ve tam aksine şantajcıyı daha fazla kışkırtmaktadır.

Linkedin Şantaj Mağdurlarına Tavsiyeler

Bu tür Linkedin şantaj suçlarında görüntü paylaşma riski oldukça yüksek hatta kesindir. Yukarıda ifade edildiği gibi bu suçu daha profesyonel kişiler işlenmektedir. Gerek rastgele hedef seçilmemesi gerekse sabırlı ve güven kazanacak adımlarla suçun yavaş yavaş işlenmesi de zaten bunun göstergesidir. Şantaj mağdurlarının şantaj parası ödeyerek şantajdan kurtulması mümkün olmadığına göre geriye tek seçenek bu konuda uzman avukat desteği almaktır. Bu suç türünde günler değil saatler değil dakikalar bile önem taşıdığından klasik bir savcılık veya polis şikayeti tek başına yeterli olmamakta ve olası paylaşımlara yönelik içerik engelleme/çıkartma ve benzeri İnternet hukuku tedbirleri daha ön plana çıkmaktadır. Şantaj Destek, Türkiye’nin en tanınmış bilişim ve internet avukatlardan Avukat Atamer ve ekibi ile çalışmakta olup ve bu tür şantaj suçlarında 20 yıla yakın süredir mağdurlara destek vermektedir. Bu şekilde Linkedin şantajı mağduru olan kişiler eğer görüntüleri yayınlanmışsa görüntü çıkartma; yayınlanmamışsa engelleme konusunda bizden şantaja karşı avukat desteği alabilirler.