Twitter Üzerinden Şantaj
Twitter şantaj suçu, sosyal medya üzerinden işlenen internet şantaj suçu çeşitleri arasında Facebook ve Instagram‘ın arkasından üçüncü sırada gelmektedir. Twitter’da isteyen herkesin kolayca sahte hesap açabilmesi maalesef bu mecrayı şantaj görüntülerinin paylaşılması için uygun yerler haline getirmektedir. Suçun temeli, mağdurdan elde edilen özel ve müstehcen fotoğraf veya videoların Twitter’da paylaşılacağına dair tehditle mağdurdan para almaya dayanmaktadır. Bu tür sosyal medya şantajı türlerininin az bir kısmında ise mağdurdan para değil ilişki de talep edilebilmektedir.
Uygulamada karşılaştığımız Fas ve Bulgaristan şantajı başta olmak üzere yurt dışından şantaj suçu türlerinin bir kısmında şantaj görüntüleri Twitter platformu üzerinden paylaşılmaktadır. Bu suç tipinde bazen özel görüntüleri mağdurun kendisi şantajcıya göndermektedir. Nitekim, özellikle internet üzerinden kurulan arkadaşlık veya partnerlik durumlarında taraflar birbirlerinden özel fotoğraflar isteyebilmektedir. Mağdur gönderdiği özel fotoğrafların fotoğraf şantaj suçu olarak veya videoların video şantaj suçları amaçlı kullanılacağını öngörmeyip gönderebilmektedir. Bunun dışında mağdurdan haberi olmadan görüntülerin elde edildiği ve şantaj amaçlı kullanıldığı durumlar da söz konusu olabilmektedir. Şantajcının ilişki yaşadığı bir mağdurun görüntülerini izinsiz çekmesi veya telefonundaki görüntüleri habersiz alması bu durumlara örnektir.
Bu tür Twitter üzerinden işlenen şantaj suçlarında kadın görüntüsü ile tuzağa düşürülmüş erkekler en kalabalık mağdur grubunu oluşturmaktadır. İkinci grup mağdur kesim ise internette tanıştığı erkeğin ısrarı sonucu özel görüntüsünü paylaşmış olan kadınlardır. Bir diğer mağdur kategorisi ise eşcinsel kimliğe sahip bireyler ve “swinger” olarak bilinen fantazisi olan çiftlerdir. Zira bu kesimlerin sıkça Twitter şantaj suçunda hedef alındığını gözlemlemekteyiz. Cinsel içerikli mesajlaşmanın ardından özel görüntüsünü paylaşan kişi daha sonra şantaj mağduru olmaktadır. Fail önce para talep talep etmekte ve mağdura yoğun bir baskı uygulamaktadır. Eğer mağdur para öderse ardı arkası kesilmeyen para istekleri devam edecektir. Para talebi yerine getirilmeyen şantajcılar ise ekseriyetle sahte hesaplar üzerinden görüntü paylaşımı yapmaktadır.
Twitter, ABD merkezli bir sosyal medya platformu olduğu için Türk mahkemelerinin verdiği kararlar çoğu zaman Twitter tarafından uygulanmamaktadır. Dolayısıyla özel görüntü paylaşan sahte hesaplara karşı klasik hukuki yöntemler işe yaramamaktadır. Nitekim uzman avukat ekibimiz bu 2-3 gün sürebilen bu klasik yöntemler yerine çok hızlı bir şekilde hesap kapatma ve Tweet sildirme işlemleri ile paylaşımı durdurabilmektedir.
Twitter Şantaj Mağduru Ne Yapmalı?
Dolayısıyla şantaja karşı ne yapmalı yazımızda da açıkladığımız üzere öncelikle şantajya para gönderilmemelidir. Ancak bunun dışında hiçbir şey yapmamak da bir çözüm değildir. Zira, şantajcı mağdura ulaşmadığından veya isteği yerine gelmediğinde hiç çekinmeden paylaşım yapmaktadır. Peki şantaj mağduru ne yapmalı? Mutlaka hem internet hukuku hem ceza hukuku anlamında uzman bir avukattan destek alınmalıdır. Türkiye’nin en tanınmış bilişim ve internet avukatı ekibiyle yıllardır yüzlerce şantaj mağduruna destek olan Şantaj Destek ciddi bir tecrübeye sahiptir. Twitter şantaj mağdurları profesyonel destek almak için bize telefon veya email ile ulaşabilirler.