Deepfake Videolar
Deepfake video şantaj, bir kişiye ait surat görüntüsünün müstehcen bir görüntüye montaj yapılarak oluşturulan sahte video ile şantaj yapılmasıdır. Pek çok internet şantaj suçu türünde mağdurun kendi gerçek görüntüsü kullanılmakta ancak bazı durumlarda şantajcılar sahte video ile şantaj yapmayı tercih etmektedir. Şantajcıların bu yöntemi tercih etmesinin farklı sebepleri olabilir ancak temel sebep şantaj yapılacak kişinin şantaj amaçlı kullanmaya elverişli görüntüsünün başka şekilde elde edilememesidir. Bu yüzden şantajcılar elde edemedikleri özel görüntüleri deepfake denilen yapay zeka teknolojisi ile yapay olarak üretim şantaj amaçlı kullanmaktadırlar. Ancak bu tür sahte görüntülele işlenen fotoğraf şantaj suçu ile video şantaj suçlarının yaygın olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Zira yapay zeka yeni bir teknoloji olduğu için ve teknik bilgi gerektirdiği için bu teknolojiyi kullanıp yapay görüntüler oluşturabilecek kişi sayısı sınırlıdır. Dolayısıyla görüntü ifşa şantajı suçlarının az bir kısımında deepfake görüntüler kullanılmaktadır.
Yapay Zekayla Oluşturulan Sahte Videolar
Yapay zeka teknolojisinin her geçen gün ilerlemesiyle dolandırıcılık ve şantaj gibi suçlarını işleyenler yapay zekayı daha fazla suç işlemede araç olarak kullanmaya başlamıştır. Özellikle görüntülü sohbet şantajı ve görüntülü konuşma dolandırıcılığı suçlarında mağdurun görüntüsünü alamayan şantajcılar bu yola başvurabilmektedir Bu tür yapay zeka ile oluşturulmuş videolar bazen inandırıcı olmadığı halde mağdurlar sahte görüntülerin sosyal çevresindeki kişiler tarafından gerçek sanılabileceğinden ve saygınlıklarının azalabileceğinden endişe etmektedirler. Zira sahte cinsel içerikli görüntülerin bazılarını gerçeğinden ayırt edilmesi zor olduğu halde kimi görüntüler ise inandırıcı olmadığı halde bazı kişilerce bu durum anlaşılamamaktadır. Öte yandan, mağdur kişi bu görüntülerin sahte olduğuna ilişkin kanıt elde etse de, bu kanıtı elde edene kadar geçen süreçte yine sosyal çevresinde itibar ve prestij kaybına maruz kalabilmekte, yakın çevresi tarafından saygınlığını yitirebilmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki görüntü ifşa şantajı amacıyla gerçeğe oldukça yakın deepfake görüntüler elde edilmesi de mümkündür ve bu da kullanılan yazılımın türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Deepfake Şantajının İşlenme Şekli
Deepfake şantajının ilk aşaması hedef alınacak kişinin normal fotoğraf ve videolarının sosyal medya sitelerinden temin edilmesidir. Ardından montajlama elverişli pornografik görüntülerle mağdurun görüntüleri deepfake teknolojisi kullanılarak harmanlanır ve ortaya yapay bir görüntü çıkar. Şantajcılar ise bu görüntüyü e-posta, sosyal medya veya anlık mesajlaşma uygulamaları ile mağdura gönderip görüntü paylaşma tehdidinde bulunur. Eğer anlık mesajlaşma ile şantaj suçu işlenmişse Whatsapp şantaj suçu veya Telegram üzerinden şantaj suçu söz konusu olabilmektedir. Eğer Facebook veya Instagram gibi uygulamalar üzerinden bu suç işlenmişse bu durumda sosyal medya şantajı söz konusu olmaktadır. Görüntü yayınlama veya mağdurun yakınlarına gönderme tehdidi sonrası ikinci aşamada ise mağdurdan para istenmektedir. Genelde paralar banka hesabına istenmekte eğer yurt dışından şantaj suçu söz konusu ise Western Union ve UPT gibi ödeme sistemleriyle para istenebilmektedir. Daha profesyonel şantajcılar ise kripto para şantajında olduğu gibi kripto para ile ödeme istemektedirler.
Sahte Görüntüyle Şantaj Mağdurları
Şantaj mağdurları sahte görüntüyle şantaja uğrasalar dahi görüntüye izlemeyen ancak paylaşımı gören kişilerle bu tür yapay zeka teknolojilerinden haberi olmayan kişiler nezdinde itibar kaybına uğrayabilmektedir. Dolayısıyla görününtün gerçek veya sahte olmasına bakılmaksızın bu görüntülerinin yayınlanmasının engellenmesi ve eğer görüntü yayınlanmışsa şantaj görüntülerini kaldırma desteği alınmalıdır. Buna ek olarak bilişim avukatı ekibimiz ayrıca suçun Türkiye’den işlenmesi durumunda şantaj görüntülerine el koyma işlemi için de yasal süreç başlatıp takip etmektedir. Bu şekilde deepfake şantajına maruz kalan kişiler avukat ekibimizden sadece görüntü engelleme ve çıkartma hizmetleri değil ayrıca görüntü yayınlanmışsa mağdurun itibarını %100 kurtaracak çözümler içeren hizmetler de alabilirler.