Azar Şantaj
Azar şantaj suçu video görüşme ve mesajlaşma uygulaması olan Azar’da canlı görüşme esnasında kurbanın müstehcen görüntüsünü kayda alma ve ardından görüntüyü paylaşma tehdidiyle para isteme şeklinde işlenen bir internet şantaj suçu türüdür. Suçun işlenişi dört aşamada gerçekleşmektedir ilk aşamada bir arkadaşlık veya sosyal medya sitesi ya da Azar üzerinden kurban bulma ve tanışma aşamasıdır ki sosyal medya şantajı suçlarına benzer. Bu aşamada şantajcılar genelde rastgele hedef seçmek yerine yüklü para alabilecekleri kişileri hedef olarak belirlemektedir. Ardından ikinci aşamada sahte bir kadın profiliyle kurbanı etkileme ve güvenini kazanma süreci başlar. Genelde bu aşamada şantajcılar görüntülü konuşma dolandırıcılığı suçlarındaki gibi sahte bir video görüntüsü kullanmak yerine kız arkadaşlarının gerçek görüntülerini kullanarak mağdurları tuzağa düşürürler. Mağdur eğer soyunan kadın tuzağına düşüp mahrem yerlerini canlı görüşmede gösterirse hemen ardından görüntü işa şantajı aşaması başlar. Bu aşamada da kurbana banka hesap numarası verip bu hesaba para yatırmadıkları takdirde kurbanın akrabalarına görüntü göndereceklerini söyleyerek tehditte bulunurlar, mağdur para göndermezse de birkaç kişiden başlamak üzere görüntüleri yayınlamaya başlarlar.
Azar Üzerinden Şantaj
Azar üzerinden şantaj suçunda son aşamanın tehditle para isteme aşaması olduğunu yukarıda açıklamıştık. Suçun bu aşamasında şantajcıların amacı mümkün olabildiği ölçüde kurbandan para almaktır. Kurbanın parasını bu şekilde önce tehditle ve baskıyla alan şantajcılar kurbanın iletişimi kesmesi veya para göndermemesi halinde ise kurbanın birkaç yakınına görüntü göndererek kurbanı tekrar para yollamaya ve kendileriyle iletişim kurmaya zorlamaktadırlar. Dolayısıyla bu şekilde görüntülü sohbet şantajına maruz kalan kurban şantajcılara para ödemek zorunda kalmaktadır. Ancak diğer tüm şantaj suçlarında olduğu gibi şantajcıya para göndermek çözüm değildir. Zira Azar şantaj suçunda parayı alan şantaj çeteleri kurbandan sürekli ve defalarca para istemeye devam etmektedirler. Tehditle 8-10 kez para yatırdığı halde şantajın devam etmesi üzerine bize başvuran çok sayıda mağdurun olduğunu da vurgulamak isteriz.
Kurbanın Yakınlarına Görüntü Gönderme Tehdidi
Bilindiği gibi Türk vatandaşlarının kimlik bilgileri uzun yıllardır internette parayla satılmaktadır. Azar şantaj suçunu işleyenler de illegal yoldan temin ettikleri ve vatandaşların kimlik ve telefon dataları üzerinden kurbanın adını soyadını aratıp kimlik numarasını bulmakta ardından da nüfus bilgileri üzerinden kurbanın tüm sülale bilgilerini telefon numaralarıyla birlikte çıkartmaktadırlar. Ardından kurbanın akrabalarının isimlerini ve telefon numaralarını kurbana mesaj yoluyla ileten şantajcılar eğer para gönderilmezse bu kişilere görüntü atacaklarını söylemektedirler. ayrıca belirtelim ki bu tür şantaj suçlarında blöf yapılmadığını ve şantajcıların gerçekten görüntü yayınladığını görüntüsü yayınlandıktan sonra bize başvuran çok sayıda kişiden dolayı biliyoruz. Bu itibarla şantaj suçlarında görüntü paylaşma mağduru olmak istemeyen kişiler, şantajcıları provoke edecek söz ve davranışlardan kaçınıp mümkün olduğunca şantajcıları oyalayıp para göndermeden bize başvurmalarını öneririz.
Şantaj Görüntülerine El Koyma
Bu tür Azar şantaj suçlarında yurt dışından şantaj suçundan farklı olarak genelde Türkiye’de açılmış banka hesaplarına para istenmektedir. Sahte kimlikle hesap açmak mümkün olmadığından bu hesap numaraları üzerinden şantajcıların yakalatılması ve şantaj materyallerinin bulunduğu telefon ve bilgisayarlara el konulması mümkündür. Nitekim mağdur açısından şantajdan kurtulmanın en kesin ve garantili çözümü budur. Ancak şantaj faillerinin yakalanması birkaç gün veya 1-2 hafta sürebileceği için bu süre içinde de görüntü paylaşımının engellenmesine yönelik internet hukuku işlemleri yapmak gerekmektedir. Dolayısıyla para göndermek de hiçbir şey yapmamak da çözüm olmadığından şantaja karşı avukat desteği ile hem hukuki süreç hem internet görüntü engelleme süreci başlatmak en ideal çözüm yoludur. Kaldı ki hukuki sürecin sonunda şantaj görüntülerine polis marifetiyle el koydurmak ve mağduru kesin bir şekilde şantaj sarmalından çıkartmak mümkündür.
Mağdurlara Uyarımız
Son dönemde web tasarımı, SEO veya siber güvenlik işi yaptığını iddia eden bazı dolandırıcılar Azar şantaj mağdurlarını “görüntü silme” gibi imkansız vaatlerle kandırıp paralarını alarak dolandırmaktadır. Mağdurların bu tür şantaj tuzağından sonra bir de dolandırıcılık tuzağına düşmemek için yalnızca vekalet verebilecekleri baroya kayıtlı bir avukat ile çalışarak kurtulabileceklerini hatırlatmak isteriz. Mağdurlar, video şantaj suçları konusunda 20 yıldan fazla süredir mağdurlara destek veren Atamer Avukatlık Firması’nın avukat ekibiyle çalışan Şantaj Destek ekibinden hem şantajcıların yakalanması ve şantaj görüntülerine el koyma hem de paylaşım girişimlerinin engellenmesi konusunda garantili destek alabilirler.