Skype Şantaj Suçu
Skype şantaj suçu, internette tuzağa düşürülen erkeklerin Skype üzerinden müstehcen görüntülerinin kaydedilerek şantaj yapılmasıdır. Mağdurun, görüntülü konuşmaya davet edilmesi ardından görüşmenin devamında soyunmaya ikna edilmesi yöntemine dayanan sofistike bir internet şantaj suçu tipidir. Bu şekilde özel görüntüleri ve videosu kaydedilen mağdurdan sürekli para istenerek şantaj yapılmaktadır. Skype şantajı olarak bilinen bu suç tipi ilk olarak Filipinler’de ve Fas’ta ortaya çıkıp daha sonra diğer ülkelere yayılmıştır. Son yıllarda ülkemiz vatandaşlarına yönelik bu tür video şantaj suçları ağırlıklı olarak Bulgaristan, Fas, Fildişi Sahili ve Türkiye içinden işlendiğine tanık olmaktayız.Bu suçun bir başka görünüm şekli ise Facebook şantaj suçu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu tür görüntülü konuşma kaydıyla işlenen suçlar daha çok yurt dışından şantaj suçu şeklinde işlenmektedir. Ayrıca şunu belirtmek gerekir, mağdurun yabancı bir ülkeye para göndermesi şantajcının illa yabancı ülkede olduğunu anlamına gelmeyebilir. Zira şantajcı ile şantaj parasını alan kişiler genelde aynı değildir. Komisyon karşılığı şantajcıya tahsilat konusunda yardımcı olan kişiler olabilmektedir ve bazen bu suçu işleyenler Türkiye’de olduğu halde yurt dışındaki komisyoncularla işbirliği yapabilmektedir.
Suçun Özellikleri
Bu suç tipinde aynen Whatsapp şantaj suçu ve de Messenger şantaj suçunda olduğu gibi mağdurdan Western Union üzerinden para istenmektedir. İstenen para miktarı, suçu işleyen kişinin profiline göre değişmektedir. Bulgaristan şantaj suçu söz konusu olduğunda kimi şantajcılar 3-5 bin Euro talep ederken bazıları başlangıçta birkaç yüz Euro isteyebilmekte ancak sonradan istedikleri para taleplerini artırmaktadırlar. Fas üzerinden şantaj suçundan ise genelde Dolar cinsi para talep edilmektedir. Ayrıca Fildişi Sahili Ivory Coast Şantajında da dolar cinsi para istenmekte ve genelde İngilizce konuşulmaktadır.
Bu şekilde soyunan kadın tuzağı ile kandırılan mağdur bir keze para yatırırsa aynı gün veya birkaç gün sonra mutlaka tekrar para istenmektedir. Şantajcı her seferinde söz vermekte ancak her para aldığından yine para istemektedir. Müvekkillerimiz arasında 20.000 – 25.000 Euro para yatırdığı halde hala para istenmesi nedeniyle bize başvuran kişiler bulunmaktadır. Dolayısıyla şantajcıya ne kadar sık veya çok para yatırılırsa yatırılsın şantaj sona ermeyecektir. Bu itibarla bu tür görüntülü sohbet şantajı suçlarının mağdurları için tek çözüm baroya kayıtlı bir avukattan destek almaktır. Şantaj destek bilişim avukatları bu alanda 2007’den beri görüntü çıkartma desteği vermektedir ve mağdurlar uzman desteği almak için bize ulaşabilirler.
Skype Şantajına Maruz Kalanlar Ne Yapmalı?
Skype şantaj suçu işleyenler, mağdurun görüntüsünü kaydettikten sonra mağduru yoğun bir baskı altına alıp, düşünmesine, bu konuda çözüm yolu aramasına fırsat vermemeye odaklanmaktadır. Mağduru para ödemeye ikna ettikten sonra bazen aynı gün, bazen birkaç gün sonra yeniden para istemekteler ve talep ettikleri para miktarını sürekli artırmaktadırlar. Dolayısıyla, Skype şantajı mağdurları asla para ödeyerek şantaj suçundan kurtulamazlar. Faile para göndermek yalnızca kısa bir zaman kazandırabilir ama şantaj suçundan kurtulmak için çözüm olmaz. Şantajcı ne kadar söz verirse versin, ne kadar yemin ederse etsin, asla görüntülerin silineceği veya tekrar para istemeyeceği sözüne inanılmamalıdır. Bu suçu işleyen kişiler dürüst olsalar veya sözüne güvenilir kişiler olsalar zaten Skype şantaj suçunu işlemezlerdi.
Öte yandan bu suçu işleyenler blöf yapmamakta ve para almadıklarında gerçekten görüntüleri paylaşmaktadır. Görüntüler, Youtube üzerinden yayınlamakta veya mağdurun Facebook veya Instagram arkadaş listesine gönderilmektedir. Fail para alamadığında bazen tek tek bazen topluca özellikle mağdurla aynı soyadı taşıyanlara video linkini göndermektedirler. Fail para aldığında ise tekrar para istemektedir. Bu itibarla mağdurlar dolandırıldığını hissetmekte ve bu suçu kimi zaman görüntülü konuşma dolandırıcılığı veya şantaj tuzağıyla dolandırıcılık olarak adlandırmaktadırlar.
Şantaja Karşı Hukuki ve Teknik Destek
Dolayısıyla hiçbir şey yapmadan beklemek de çözüm olmadığına göre profesyonel destek almak tek çözüm yoludur. Skype şantajı konusunda hukuki işlem başlatmak ve uzman bir bilişim avukatından ayrıca teknik destek almak dışında ikinci bir yol yoktur. Zira, genelde yurtdışından işlenen bu tür Skype şantaj suçlarında klasik bir savcılık şikayeti tek başına yeterli olmamaktadır. Bu suç tipine yönelik özel birtakım hukuki işlemler başlatmak ayrıca teknik alanda da süreci takip etmek bu tür video veya fotoğraf şantaj suçundan kurtulmanın yegane yoludur. Skype şantajına maruz kalanlar hiçbir şekilde şantajcı ile olan yazışmaları silmemeli ve şantajcının Skype ve varsa email adresi ile diğer sosyal medya hesaplarının bilgilerini veya ekran görüntülerini delil olarak kaydetmelerini ve vakit kaybetmeden hukuki ve teknik destek için bize başvurmalarını tavsiye ederiz. Mağdurlara hem hukuki destek hem de olası paylaşım ve yayınlamalara karşı şantaj görüntülerini kaldırma desteği veriyoruz.
Son olarak ajans adı altında internette faaliyet gösteren ve güya görüntü silme-çıkartma yaptığını iddia eden kişilere karşı dikkatli olunmalıdır. İnternetten bu şekilde başkası adına vekaleten içerik çıkartma/silme işlemlerini yalnızca avukatlar yapabilir. Dolayısıyla Skype şantaj mağdurları tekrar mağdur olmamak için tuzak sitelere karşı dikkatli olmalıdır.
Videomu çektiler tehdit ediliyorum para istiyorlar şantaj yapıyorlar ne yapmam lazım
Şantajcıya asla para göndermenizi tavsiye etmiyoruz. Şantaj sarmalından çıkmak için profesyonel destek almak üzere bize telefonla ulaşabilirsiniz.
Videomu çektiler şantaj yapıyorlar ve para istiyorlar lütfen yardımcı olun
Mesut Bey 09:00 itibariyle bize 02127061010 nolu telefondan ulaşarak bizden kapsamlı profesyonel destek alabilirsiniz.