+90-212-706-1010

online santaj

Video Şantaj Suçu

Video şantaj suçu bir mağdura ait özel/müstehcen görüntülerin yayınlanacağı tehdidiyle bir davranışta bulunmaya zorlanmasıdır. Şantajcının mağdurdan isteği çoğu zaman para olsa da kimi zaman Twitter şantaj suçundaki gibi mağdurun ilişkiye zorlanması amacıyla da bu tür suçlar işlenmektedir. Şantaj suçlarında en fazla kullanılan şantaj materyali hiç kuşkusuz özel görüntü ve videolardır. Çeşitli sebeplerle, bazen mağdurun rızası ve bilgisi dahilinde bazen ise hukuka aykırı şekilde elde edilen görüntüler kötü niyetli kişiler tarafından şantaj suçu amaçlı olarak kullanılabilmektedir. Başta Twitter şantaj suçu olmak üzere diğer tür internet şantaj suçunda olduğu gibi video şantaj suçu da temelde iki aşamalı şekilde işlenmektedir. Birinci aşamada fail, mağdurun özel fotoğraf veya videosunu ele geçirmektedir. İkinci aşamada ise şantaj faili, görüntüleri yayınlama veya paylaşma tehdidi ile talebini zorla mağdura kabul ettirmeye çalışmaktadır. Şantajcı özel görüntüleri ise aşağıda anlatıldığı gibi üç farklı yolla elde edebilmektedir.

Video Şantaj Şantajının İşlenme Aşamaları

Birinci yol ve yöntem mağdurun özel görüntülerini kendisinin şantajcıya vermesidir. Özellikle internette tanışılan kişilere mağdur kendi özel görüntülerini kendi rızasıyla gönderebilmektedir. Ardından mağdurun gönderdiği özel videolar daha sonra şantaj malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Şantajcıların görüntü elde etmek için kullandığı ikinci yol ise mağdurun görüntüsünü habersiz ve izinsiz çekmektir. Skype şantaj suçu ve Whatsapp şantaj suçu başlıklı yazılarımızda belirttiğimiz türde özellikle Bulgaristan şantaj suçu ve Fas üzerinden şantaj suçu türlerinde bu durum yaşanmaktadır. Bunun yanında Linkedin şantaj suçu da benzer şekilde habersiz görüntü alındığı suçlardandır. Görüntülü konuşma kaydı ile işlenen video şantaj suçlarında mağdurun görüntüsü soyunan kadın tuzağı ile habersiz çekilmektedir. Ayrıca ilişki yaşayanlardan birisinin gizli çekim yapıp bunu şantaj amaçlı kullanması yaygın şantaj türlerinden birisidir.

Özel görüntü elde etmede üçüncü yol ise mağdurun görüntülerini izinsiz veya hacking yoluyla elde etmektir. Bazı durumlarda fail, kendisine teslim edilen cihazdan izinsiz video almaktadır. Telefon veya bilgisayara yüklenen casus programla özel görüntüleri ele geçirmek mümkün olduğu gibi bir telefon veya bilgisayar tamircisinin kendisine bırakılan cihazın diskinden bu görüntüleri izinsiz şekilde alması da mümkündür. Bunlara ek olarak evlilik sitesi şantajında ve ayrıca görüntülü sohbet şantajı türünde mağdurlar genelde kendi rızalarıyla özel görüntülerini paylaşmaktadır. Bazen ise şantaj tuzağıyla dolandırıcılık suçunda olduğu gibi mağdurun görüntüsü hile ve tuzakla elde edilmektedir.

Görüntü Yayınlama Tehdidi ile Talep

Fotoğraf ve video şantajı suçundan şantajcı, özel görüntüleri elde ettikten sonra şantaj suçlarında görüntü paylaşma dediğimiz ikinci aşamaya geçmektedir. Bu aşamada ise görüntüleri yayınlama veya üçüncü kişilere gösterme tehdidinde bulunarak talepte bulunmaktadır. Talep, çoğu zaman para olmakla birlikte kimi zaman kişiyi ilişkiye zorlama da sık görülmektedir. Şantajcı, tecrübeli ise sadece tehdidi iletip beklemeyecek ve yoğun bir baskı ile mağdurun sıkıştırmaya çalışacaktır. Bu tür özel görüntüler ya mağdurun rızasıyla ya da mağdurdan habersiz gizli çekilerek elde edilmektedir. Bunun yanında bazı hallerde failin hukuka aykırı şekilde videosu kaydedilerek görüntü ifşa şantajı ve video şantaj suçu işlediği görülmektedir. Bazen Telegram üzerinden şantaj suçlarında olduğu gibi videolardan alınan ekran görüntüleriyle de fotoğraf şantaj suçu işlenebilmektedir. Benzer şekilde son yıllarda Tinder üzerinden şantaj suçu vakıaları da artmıştır. Video şantaj suçlarının Snapchat üzerinden şantaj gibi ülke dışından işlenen versiyonları için yurt dışından şantaj suçu başlıklı yazımız okunabilir.

Video Şantaj Suçuna Boyun Eğmeyin ama Önlem Alın

Şantaj mağdurlarına tavsiyeler başlıklı yazımızda detaylı şekilde açıkladığımız üzere şantaj suçunda tehdide boyun eğip şantajcının talebini yerine getirmek doğru bir yaklaşım değildir. Şantaja karşı hiç birşey yapmamak ve pasif bir şekilde beklemek de kesinlikle yanlıştır. Şantajcıya direnmek, asla para göndermemek ardından hukuki süreç başlatmak en uygun çözümdür. Eğer şantajcı yoğun baskı uyguluyorsa para göndermeden zaman kazandırıcı ve oyalayıcı adımlar atılabilir. İnternette işlenen online şantaj türleri arasında yer video şantajı suçlarında hukuki desteğin yanında teknik birtakım işlemler yapılması da gerekmektedir. Dolayısıyla teknik bilgisi olan bir bilişim avukatından profesyonel destek almak en mantıklı çözümdür. Nitekim şantajcıların yakalanması ve şantaj görüntülerine el koyma işlemi yapılması mümkündür. Ayrıca olası bir yayına veya paylaşıma karşı şantaj görüntüleri kaldırma desteği sunuyoruz.

Son olarak şantaj mağdurlarını mağdur eden “ajans” veya “itibar koruma” türü firmalardan uzak durmanızı ve şantaja karşı ne yapmalı ile şantaj mağduru ne yapmamalı yazılarımızın okunmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca avukatlarımızın 20 yıllık bilişim hukuku tecrübesiyle kaleme aldığı makalelerimizi kopyalayan ve bizi taklit eden meslekte yeni bazı avukatlara karşı da dikkatli olunmasını öneriyoruz.